sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Keväthoitoa Lumikukalle





Marja Sunan Lumikukka-korusto saavutti juuri kymmenen vuoden iän. Paljon onnea, Lumikukka!

10 vuotta on korulle vielä neitokaisen ikä, mutta ensimmäiset Lumikukat kaipaavat varmasti jo hoitoa ja huolenpitoa. Niinhän muidenkin kukkien on tapana näin keväisin tehdä. Lumikukkien hoito on onneksi paljon helpompaa kuin ikkunalaudan silmänilojen mullanvaihto.

Korujen metalli reagoi aina ilman, käyttäjänsä ihon ja kosmeettisten aineiden kanssa, toisilla nopeammin, toisilla hitaammin. Korujen pintaan kertyy ohut oksidikerros ja myös ihon rasvaa. Hiuslakkakin on tyypillistä korvakoruihin tarttunutta asiaankuulumatonta ainesta. Puhdistamalla korut saavat taas alkuperäisen ilmeensä takaisin.

Lumikukkia voi hoitaa mainiosti kotikonstein. Niin pronssisten kuin hopeistenkin korujen puhdistus alkaa lämpimällä saippuavadellä ja pehmeällä hammasharjalla. Koruja voi liottaa ensin hetken, jotta lika irtoaa helpommin. 

Pronssikorujen pintaan voi ajan mittaan kehittyä vihreää patinaa, joka sopii moneen malliin ja on toivottavaakin niissä. Lumikukka ei kuitenkaan kuulu näihin malleihin. Siksi patinan voi surutta pestä pois. 

Pesun jälkeen pronssiset kukat kannattaa kiillottaa korujen puhdistukseen kiillotusliinalla, jollaisia saa ostaa useimmista koruja myyvistä liikkeistä. Kalevala Korun oma sininen liina on mainio. Se toimii hyvin vielä mustuneenakin, mutta pestä sitä ei saa.

Hopeiset lumikukat puolestaan kannattaa pesun jälkeen upottaa nestemäiseen hopeanpuhdistusaineeseen. Sen jälkeen ne pitää muistaa huuhdella hyvin vedellä. (Myös sisältä!) Seuraavaksi niille tehdään kiillotusliinakäsittely kuten pronssisillekin. Pesu ennen hopeanpuhdistusainetta on tärkeä, koska rasvainen korunpinta jäisi helposti laikukkaaksi.

Kiillotusliinakäsittelyn jälkeen korut pyyhitään puhtaaksi puuvillakankaalla, vaikkapa vanhan t-paidan helmalla tai flanellin palalla. 

Ja näin kukat kukoistavat jälleen.

Pitkää ikää Lumikukille, hohdokasta kevättä niiden omistajille!

Terveisin 

Saija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti