keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Muumien kesä






Ivana Helsinki esitteli Desingnmuseossa eilen  Paola Suhosen kesälle 2015 suunnitteleman malliston, jota on inspiroinut Tove Janssonin elämä, hänen monipuolinen taiteensa ja siitä tietenkin erityisesti muumiit.



Kuva Ivana Helsingin videolta


Paola Suhonen näytti vaatteilla sen, minkä Tove Jansson jo aikoinaan kynällään: muumit eivät kuulu vain lapsille, ne kuuluvat myös aikuisille. Ja toisaalta: aikuisena oleminen ei tarkoita vakavuutta ja tylsyyttä sen enempää kuin lapsuus tarkoittaa yksinkertaisuutta ja helppoutta.

Lasten leikkipuvut nostalgisesti mieleen saattavat pikkumekot ja tunikat sekä hypernaiselliset pitsit toivat museon käytävälle Muumilaakson väen Pikku Myineen, Mymmeleineen ja Nuuskamuikkusineen. Mörkö pysyi kiltisti museon ulkopuolella, kenties vain salaa yleisön selkien takaa ikkunasta kurkistaen nähdäkseen vilauksen valkokankaan kesäisestä saaristosta.

Juuri saaristo oli Janssonin rakkainta sielunmaisemaa, eikä sitä oikeampaa ympäristöä Moomin by Ivana -malliston esittelyvideolle voi kuvitellakaan. Ei ihme, että filmi liikutti Tove Janssonin veljentyttären, Sophia Larssonin kyyneliin asti.




Suhosen vaatteita tekee mieli. Ei tarvitse olla muumifani käyttääkseen niitä, sillä muumit osaavat olla tarvittaessa myös hienotunteisia. Vaatteiden pitsiä voi katsoa kuin mitä tahansa pitsiä - tai sitten vähän tarkemmin. Pitsi on kuin piilokuva. Jos jipon hoksaa, sitä ei voi olla enää näkemättä. Se on pieni hyväntuulinen jekku painokuosikankaisista hiukan vakavamielisempinä erottuvissa malleissa.






Muumit ovat inspiroineet myös korusuunnittelijoita. Muistatteko vielä Kalevala Korun muumit? Vuonna 2005 lanseerattiin Kirsi Doukasin hopeinen muumikorumallisto, johon toivat väriä sininen, vihreä, oranssi ja punainen akaattikivi.

Jansson saa selvästi suunnittelijat leikkimielelle, sillä koruihinkin oli piilotettuna pieni yllätys. Jos korua katsoo valoa vasten ensin etu-, sitten takapuolelta, selviää mikä se on. Kirstin muumikorut eivät valitettavasti ole enää tuotannossa, mutta jolla sellainen aarre kotonaan on, pystyy toteamaan, että muumi ei ole mikään yksiulotteinen hahmo...














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti